6 enkla sätt att spara pengar

mire aqui Du kan nar som helst andra cookieinstallningarna for denna webbplats.

Vill du spara pengar till en semesterresa, för framtiden eller till och med pensionen? Här följer sex enkla sätt att dra ner på kostnaderna i vardagen så att det blir pengar kvar till annat.

Spara pengar tillsammans

Allt är roligare tillsammans. Framförallt när det är lite jobbigt. Försök att hitta någon som också vill spara pengar – kanske är det kompisen, sambon eller någon annan. Ni behöver inte ha samma mål eller försöka spara samma summa.

Fördelen är att man kan sporra och hjälpa varandra på vägen. Exempelvis kan ni sätta upp delmål och bestämma hur ni ska fira dessa.

Matlådan

Att äta ute och fika är egentligen enkla saker att dra ner på och spara stora summor på, varje månad. Till stor del handlar det om att byta beteende och hitta alternativa lösningar.

Allt för många utgår från att de måste köpa lunch i lunchrestaurangen för att det är enklast, snabbast och att ”alla andra” gör det. Att laga egen mat ger inte bara mer pengar i plånboken, utan man också få ha med sig precis det man är sugen på.

De som inte alls kan/orkar laga mat kan köpa frysta maträtter för 30 – 40 kr. Det är ändå betydligt billigare än att köpa mat på en restaurang, men ett tips är att börja med matlåda i minst en vecka för att se vilken skillnad det gör.

Sök idéer och genomför ett par av dem

Det finns hundratals tips på internet om hur det går att spara pengar. En del passar de flesta, en del passar bara ett fåtal. Vill du verkligen spara pengar genom att dra ner på kostnaderna är en idé att testa några av dessa tips, även om de först ser jobbiga och svåra ut. Våga utmana dig och hitta nya vägar och nya utmaningar för att spara pengar.

Det viktigaste är att komma igång. Bestäm dig för att genomföra exempelvis två av de tips som hittas och hålla dig till dem en månad. Se sedan vilket resultat de har gett.

 • Köpfri dag
  Skulle du klara av att inte köpa något alls under en hel dag? Oavsett om du blir hungrig, ser något på rea eller behöver taxi för att snabbt komma fram.

  Testa det ett par gånger under en vecka så upptäcker du hur ofta småköp egentligen sker. De som vill ta detta ett steg till kan testa att ha en köpfri vecka. Det enda som får köpas är det som finns i matvarubutiker och apotek. Resterande inköp får skjutas fram.

 • Använd köplista
  Om du vill köpa något (utöver mat och mediciner) skriver du ner detta på en lista. Kommande månad kan du titta på listan och avgöra vilka av dessa saker du egentligen behöver. Behovet kan ändras snabbt och det som sågs som väldigt nödvändigt ena månaden kan kännas relativt onödig nästa månad.

 • Ge dig själv dag- eller veckopeng
  När lönen kommer sparas först en viss summa undan. Därefter delas resterande summa upp på fyra högar, en för varje vecka. Under veckan får enbart denna summa spenderas.

  Skulle pengarna ta slut krävs det att du hittar nya lösningar och kanske ser över prioriteringen på de inköp som görs. Efter 2 – 3 månader bör du hittat balansen mellan behov och hur mycket pengar du har att spendera.