Sparkonto med hög ränta 

Ett sparkonto utan insättningsgaranti med en mycket hög ränta

De flesta bankerna erbjuder nästan ingen ränta idag men det finns en och annan uppstickare som är värd att titta närmare på.

Sparkonto med eller utan insättningsgaranti – 2 kategorier

Sparkonton kommer att placeras i två olika kategorier:

  • Räntekonton med insättningsgaranti 
  • Räntekonton utan insättningsgaranti 

Med insättningsgaranti:

Konton med garanti från Riksgälden som innebär att om banken går i konkurs så får du tillbaka dina pengar från just Riksgälden. Garantin är på max 950.000kr och gäller för insättare i Sverige. De här kontona har i princip alltid lägre ränta än konton utan garantin. Framöver kommer vi att förklara varför. Mer om insättningsgaranti kommer du att kunna läsa i ordboken.

Utan insättningsgaranti:

Konton utan insättningsgaranti är från banker och låneinstitut som av olika anledningar inte ansökt om eller fått beviljat en garanti från riksgälden. De har generellt högre ränta i och med att det finns en konkursrisk. När man ska sätta in pengar på ett konto utan garantin så är det en fördel att ha läst in sig om företaget, deras affärsmodell och om de driver en lönsam verksamhet eller inte. Du bör alltså ha lite koll på att aktören du väljer är stabil och långsiktig.

4Spar är ett exempel på ett företag med räntekonton utan insättningsgaranti och i vår kommande recension kommer vi att berätta om deras affärsmodell.