Kan man spara pengar med ett kreditkort?

Många förknippar kreditkort med skulder, höga räntor och delbetalningar. Genom att använda kreditkortet på rätt sätt går det faktiskt att spara pengar.

Få bonus på alla inköp

Ett flertal kreditkort ger bonus på inköpen man gör med kortet. Bonusnivån varierar, men brukar vara mellan 0,2%–0,5%. Använder man kortet exempelvis för totalt 8000kr en månad skulle bonusen ge tillbaka 16–40kr per månad. Det kan låta lite, men med 40 kr per månad sparas närmare 500 kr på ett år. Detta utan att det varken kostar något eller att kapital behöver låsas på ett sparkonto.

Rabatterna

Nästan alla kreditkort ger rabatter hos sina samarbetspartners. Det kan exempelvis vara billigare hotellnätter, drivmedel eller andra erbjudanden. Självklart ska inte dessa rabatter ”locka” användaren att spendera mera. Men ska inköp ske i någon butik där kreditkortet ger rabatt kan det självklart utnyttjas.

Cashback

Ett par kreditkort erbjuder cashback vid handel hos samarbetande E-butiker. För att den ska aktiveras behöver man oftast klicka på en länk eller använda ett plugin till webbläsaren. Därefter sker köpet som vanligt och samma summa betalas som varan kostar. På kreditkortsfakturan kommer det sedan cashbacken visas, och totala summa att betala minskas.

Det finns vissa kreditkort som ger cashback hos över 300 e-butiker. Detta med vanligtvis 3–10% cashback på köpen, oavsett om det är ordinarie pris eller rea.

Reseförsäkringen

En utlandsresa bör aldrig köpas utan avbeställningsskydd. Det finns ett flertal gratis kreditkort som har kompletterande reseförsäkring med avbeställningsskydd. I stället för att betala för denna försäkring till resebolaget så betalas resan med kortet istället, och försäkringen ingår. 

Sparkonto

En del kreditkort erbjuder sparränta på insatt kapital. Oftast även till en högre räntenivå än vad bankerna själva erbjuder. Genom att ha pengar på kontot ges därmed en bra ränteavkastning.

Att tänka på vid sparande med kreditkort

Som nämnt ovan kan personer som använder kreditkort på ett smart sätt spara hundralappar varje år. Genom att planera sina inköp utifrån kortets förmåner, kan även högre summor sparas. Men det gäller att tänka till och inte göra misstag på vägen. Det är trots allt på misstagen som kreditkortsföretagen tjänar pengar.

  • Årsavgift eller inte?
    Enklast är att välja ett gratis kreditkort som har bonus och rabatter. Därmed finns inte risken att årsavgiften ”äter upp” hela förtjänsten. Men ger kortet mycket höga rabatter, som man vill utnyttja, kan det vara värt att betala för kortet.
  • Betala hela beloppet
    Det viktigaste är att betala hela fakturabeloppet varje månad. Därmed uppstår inte räntekostnad.
  • Se upp för avi-avgifterna
    Ett fåtal kreditkortsföretag tar ut en aviavgift. Det innebär alltså att kreditkortsägaren måste betala en summa per månad för avin. En onödig kostnad som självklart bör undvikas.