Alternativa investeringar är investeringar i tillgångar som inte är aktier eller räntor. Med andra ord är det investeringar som inte sker inom den traditionella finansbranschen. En fördel att välja någon av dessa alternativen är att flera av dessa inte har korrelation med aktiemarknaden.
Investera i lån – stabil avkastning utan korrelation med börsen
Både privatpersoner och företag kan mycket enkelt investera i allt från små privatlån till stora företagslån. Detta sker via så kallade P2P- eller P2B-plattformar.
För de som söker ett lån sker en vanlig låneansökan och kreditprövning. Detta i likhet med om de hade ansökt om ett lån hos en bank. Administrationen kring kreditbedömning och kundkontakt har företaget som driver plattformen. Däremot står utan externa investerare för kapitalet.
Upplägget mellan dessa plattformar är något olika, men i grunden handlar det om att investerare väljer att sätta in ett valfritt belopp på plattformen och därefter välja vilka lån som investering ska ske i. Detta utifrån nivå på risk och ränta.
Vid lån till privatpersoner är det total anonymitet mellan långivare och låntagare. Vid lån till företag kan investerarna se vilket företag som vill låna pengar men företaget kan inte se vilka som investerat.
Avkastningen beror på vilka slags lån som investering sker i samt risknivå hos låntagaren. Högst avkastning ges via plattformar som förmedlar mindre lån och krediter. Till exempel så finns det flera plattformar som anger avkastningsnivåer på mellan 5-10%. Detta kan ställas mot den genomsnittliga årliga avkastningen för aktier som är på 8–9%.
Kryptovalutor – alternativa investeringar med hög avkastning
Sett till avkastning de senaste tio åren har kryptovalutor varit den överlägset bästa alternativa investeringen. Däremot är instabiliteten extrem.
Ett flertal kryptovalutor har skapats sedan Bitcoin lanserades. Flera av dessa har en likartad, eller ännu starkare, ekonomisk utveckling. Följaktligen så har också synen på kryptovalutor har ändrats över tid. Fram till 2017 sågs det primärt som en ”kriminell valuta”, men sedan dess har synen sakta ändrats.
Under 2020 investerade flera stora amerikanska företag en del av dess likviditet i Bitcoin. Större investerare nämner också frekvent Bitcoin och Ether som alternativa investeringar i likhet med fastigheter, guld och råvaror.
2011 kostade en Bitcoin mellan 0,1 USD och 30 USD. Tio år senare, i slutet av 2021, nådde Bitcoin rekord med en kurs på drygt 60 000 USD. En ökning på 2000 gånger värdet så de som sparade 1000kr år 2011 skulle idag ha en kryptovaluta värd 2 miljoner.
Guld – stabilitet i oroliga tider
Inom alternativa tillgångar är guld den tillgången med allra mest handelsvolym. Handel i priset på guld kan ske flera olika sätt. För privatpersoner är det enklaste att köpa certifikat som följer guldpriset.
Certigikaten finns både med hävstång, och med Bull eller Bear. Tecknas ett Bear-certifikat kommer detta att öka i värde om guldet går ner, och tvärtom.
Emellertid varierar priset på guld kraftigt och inte minst under finansiellt oroliga tider. Det är därmed omöjligt att ange någon specifik avkastning. Däremot används guld mycket ofta som en ”safe haven” i oroliga tider. Då är inte målet att få avkastning, utan att investeringen primärt ska bibehålla sitt värde i förhållande till inflation med mera.