Pensionärsrådgivning

Se till att få rätt pensionsrådgivning

En stor del av hur din pension placeras har du själv makt över. Ditt val av placeringar för pensionsinbetalningar kan ha stor betydelse för din ekonomi under pensionen. För att kunna fatta rätt beslut behöver du dock tillgång till fakta och rådgivning. Här är en sammanställning av olika sätt att få den information du behöver och fatta genomtänkta beslut.

Sök råd från vänner och familj

Att prata med vänner och familjemedlemmar kan vara ett bra sätt att få råd om pensionsplaceringar, förutsatt att de är insatta i ämnet. Någon med erfarenhet och kunskap om pensionsfrågor kan ge dig värdefulla insikter.

Var försiktig med bankernas rådgivare

Många banker och finansinstitut erbjuder rådgivning kring pensioner, men kom ihåg att deras rekommendationer ofta är partiska. Dessa rådgivare agerar ofta som säljare och kan föreslå produkter som gynnar deras bolag snarare än dig. Var därför kritisk och undersök om de erbjudna lösningarna verkligen är de bästa för dig.

Se över tjänstepensionen med din arbetsgivare

Din arbetsgivare kan ha valt en förvaltare för din tjänstepension. Det är klokt att gå igenom hur dessa pengar förvaltas – med låg, mellan eller hög risk. Ta reda på vad de olika risknivåerna innebär för din pension på lång sikt och om det är dags att göra justeringar.

Kontakta facket för rådgivning

Många missar att deras fackförbund kan vara en utmärkt källa till pensionsrådgivning. Fackförbundens rådgivare är ofta mycket kunniga och kan ge dig värdefulla råd. Tveka inte att kontakta dem för att få hjälp med dina frågor och funderingar.

Överväg en oberoende rådgivare

Att anlita en oberoende rådgivare kan vara ett bra alternativ, men det är viktigt att säkerställa att rådgivaren verkligen är oberoende och inte har dolda intressen. Här är några tips för att få ut det mesta av mötet med en rådgivare:

  • Teckna inga avtal på plats.
  • Anteckna alla förslag och avgifter. En bra tumregel är att fondavgifterna inte bör överstiga 0,4 %.
  • Undvik strukturerade produkter. Dessa innehåller ofta dolda avgifter som minskar din avkastning.
  • Fundera i lugn och ro. Ta hem dina anteckningar, undersök alternativen och rådfråga andra kunniga personer eller läs på nätet innan du fattar ett beslut.
  • Återkoppla med rådgivaren. När du har bestämt dig kan du återkomma och genomföra ditt val.

Grundläggande fakta – Pensionsmyndigheten.se

Ett bra ställe att börja på är Pensionsmyndigheten. Där kan du:

  • Se din pensionsprognos.
  • Kontrollera vilka val du redan gjort eller inte gjort.
  • Läsa om vad olika val innebär för din framtida pension.

Laborera med olika scenarier på AMF.se

En annan användbar resurs är AMF.se, där du kan utforska hur olika val påverkar din pension. Du kan exempelvis testa hur din pension påverkas av att gå i pension vid olika åldrar eller att ändra dina placeringsval. Verktyget hjälper dig att få en bättre förståelse för hur dina val formar din framtida ekonomi.

Samlad överblick på Minpension.se

För att få en komplett bild av din pension kan du använda Minpension.se. Här ser du hur de tre delarna av pensionen – allmän pension, tjänstepension och eventuellt privat sparande – tillsammans påverkar din ekonomiska situation som pensionär.

Det är aldrig för sent att engagera sig

Oavsett var du befinner dig i livet är det alltid en bra idé att bry sig om din pension. Din ålder och livssituation påverkar bara vad du bör fokusera på – inte om du ska börja engagera dig. Ta kontroll över dina val idag och ge dig själv förutsättningarna för en tryggare framtid.