statlig pension

Statlig pension – så fungerar den och vad du får

Vad är statlig pension?

Statlig pension är en viktig del av det svenska pensionssystemet och fungerar som en ekonomisk trygghet för alla som har arbetat och bott i Sverige. Det är den del av pensionen som administreras av staten genom Pensionsmyndigheten och finansieras via skatter och avgifter. Syftet är att ge alla en grundläggande inkomst efter avslutat yrkesliv, oavsett yrkesbakgrund eller om man haft avbrott i arbetslivet på grund av studier, vård av barn eller sjukdom.

Statlig pension består huvudsakligen av inkomstpension, premiepension och garantipension. Hur mycket man får beror på hur mycket man har arbetat och tjänat genom livet, samt hur länge man varit bosatt i Sverige. Alla som är folkbokförda i Sverige och betalar skatt har rätt till statlig pension.

Delarna i den statliga pensionen

Inkomstpension

Inkomstpension utgör den största delen av den statliga pensionen. Den baseras på de inkomster du haft under ditt arbetsliv. För varje år du arbetar och betalar skatt tjänar du in pensionsrätter motsvarande 16 procent av din pensionsgrundande inkomst.

Systemet är uppbyggt enligt principen att det som betalas in i dag – i form av pensionsavgifter, används för att betala dagens pensionärer. Det innebär att dagens pensionärer får sin pension direkt från statens löpande inkomster, och pengarna sätts alltså inte av på ett konto för framtida utbetalningar.

Premiepension

Premiepensionen är den delen av din statliga pension som du själv kan påverka genom att välja vilka fonder dina pensionspengar ska placeras i. Av de 18,5 procent som går till den allmänna pensionen, går 2,5 procent till premiepensionen. Det innebär att du har möjlighet att påverka din framtida pension beroende på hur dina fonder presterar.

Du kan själv göra fondval via Pensionsmyndighetens fondtorg. Om du inte gör något eget val placeras pengarna automatiskt i AP7 Såfa, som är en statlig förvaltad fondportfölj.

Garantipension

Garantipension är ett grundskydd och ges till dig som haft låg eller ingen inkomst under ditt arbetsliv. För att kvalificera dig för garantipension krävs det att du varit bosatt i Sverige i minst tre år, men för att få full garantipension krävs det som regel att du har bott här i minst 40 år från det att du fyllde 16 år.

Denna del av pensionen är särskilt viktig för de med kort yrkeskarriär, deltidsarbete eller avbrott i arbetslivet. Beloppet du får i garantipension beror på hur länge du bott i Sverige samt om du får annan pension (exempelvis inkomstpension eller tjänstepension).

Hur mycket får man i statlig pension?

Hur mycket du får i statlig pension beror på flera faktorer: hur länge du arbetat, hur mycket du tjänat, dina pensionsinbetalningar och hur länge du bott i Sverige. På det hela taget gäller att ju fler år du jobbat och ju högre lön du haft, desto högre blir din pension.

Du kan få en uppskattning av din statliga pension genom MinPension.se, där du loggar in med BankID och får en samlad bild över dina pensionsdelar: statlig, tjänstepension och eget sparande.

Vad påverkar din statliga pension?

Arbetstid och lön

Varje år du arbetar och betalar skatt bidrar direkt till din statliga pension. Alla former av inkomster från arbete, som lön, egenföretagande, föräldrapenning och sjukpenning, ligger till grund för pensionsrätten. Ju högre inkomst under ett år, desto mer pengar sätts av till både inkomstpension och premiepension.

Pensionsålder

Din pensionsålder påverkar hur mycket du får varje månad. Ju tidigare du går i pension, desto fler år ska pensionen fördelas över, vilket innebär en lägre månadspension. Om du däremot väntar med att ta ut pension ökar månadsbeloppet. Du har rätt att börja ta ut din statliga pension från 63 års ålder (från 2024), men den kan tas ut senare för att höja beloppen.

Utbetalning av statlig pension

Utbetalningen av statlig pension sker månadsvis och via Pensionsmyndigheten. Du ansöker själv om att börja ta ut pension, det sker alltså inte automatiskt. Det är viktigt att planera i god tid innan du vill gå i pension, helst 3–6 månader i förväg. Då hinner du se över dina pensionsprognoser och bestämma vid vilken ålder och i vilken omfattning du vill börja ta ut pengarna.

Utbetalningarna fortsätter så länge du lever, men beloppen per månad kan variera om du exempelvis väljer att ta ut pensionen på deltid eller ändrar uttagsperioden.

Vanliga frågor om statlig pension

Hur fungerar statlig pension tillsammans med tjänstepension?

Statlig pension är grunden i ditt pensionssystem, men de flesta som arbetar får också tjänstepension från sin arbetsgivare. Tillsammans utgör dessa två den största delen av totalpensionen. Tjänstepensionen varierar beroende på vilket avtal din arbetsgivare omfattas av, men påverkar inte din rätt till statlig pension.

Vad händer med statlig pension om man flyttar utomlands?

Du kan fortfarande få statlig pension utbetald även om du bor i ett annat land. Däremot kan storleken på vissa delar, särskilt garantipension, påverkas beroende på vilket land du bor i. För boende i EU/EES-land eller Schweiz finns regler som ger rätt till pension även där. Mer information hittar du hos Pensionsmyndigheten om pension och utland.

När kan man tidigast ta ut statlig pension?

Från och med 2024 är den lägsta åldern för att ta ut statlig pension 63 år. Du kan dock välja att fortsätta arbeta och ta ut pensionen vid ett senare tillfälle, vilket ger högre månadsutbetalningar.

Vad är skillnaden mellan garantipension och bostadstillägg?

Garantipension är en del av statlig pension som ges till dem med låg eller ingen arbetsinkomst under livet. Bostadstillägg är ett separat ekonomiskt stöd du kan ansöka om, och som syftar till att hjälpa pensionärer med låga inkomster att betala boendekostnader. Det är alltså två olika stödformer, men båda hanteras av Pensionsmyndigheten.

Behöver jag göra något för att få min statliga pension?

Ja, du måste själv ansöka om att få din statliga pension utbetald. Det gör du enklast via Pensionsmyndighetens webbplats. Ansök i god tid, helst flera månader innan du vill att utbetalningarna ska börja.