När du drabbas av långvarig sjukdom och inte kan arbeta kan du ha rätt till sjukersättning via Försäkringskassan. Men hur påverkar sjukersättningen din framtida pension? I denna artikel reder vi ut begreppen och förklarar viktiga samband mellan sjukersättning och pension samt hur förmånen övergår till pension vid pensionsålder.
Sjukersättning och pensionsrätt
Om du får sjukersättning innebär det inte bara att du får en löpande inkomstersättning – det kan också påverka din pensionsgrundande inkomst. Här är några viktiga punkter:
- Sjukersättning ger pensionsrätt: Om du har sjukersättning betalar staten in pensionsrätter till din allmänna pension. Detta sker automatiskt och är baserat på den inkomst som låg till grund för din sjukersättning.
- Ingen inbetalning till tjänstepension: Vid sjukersättning slutar arbetsgivaren ofta att betala in till din tjänstepension. Vissa avtalsområden kan dock ha försäkringar som till viss del täcker detta bortfall.
- Privat pensionssparande: Om du har ett privat pensionssparande påverkas det inte direkt av sjukersättning, men det kan vara svårt att fortsätta spara personligen vid lägre inkomst.
När övergår sjukersättning till pension?
Sjukersättningen är en ersättning som betalas ut fram till den månad du fyller 65 år. Efter detta sker en automatisk övergång till ålderspension. Det är viktigt att känna till några detaljer kring denna övergång:
- Ålderspension vid 65 år: Vid din 65-årsdag upphör sjukersättningen och ersätts av din allmänna pension.
- Ingen ansökan krävs: Övergången från sjukersättning till pension sker automatiskt. Du behöver alltså inte ansöka om ålderspension i detta sammanhang.
- Din pension påverkas av tidigare sjukersättning: Pensionsgrundande belopp kan vara lägre vid långvarig sjukersättning jämfört med om du hade arbetat vidare, och det kan ge lägre allmän pension.
Hur minskar du pensionsbortfallet vid sjukersättning?
Att vara sjukskriven under lång tid kan påverka din pension negativt. Här är några tips för att minska pensionsbortfallet:
- Kolla avtalen för tjänstepension: Ta reda på vad som gäller för tjänstepension i ditt kollektivavtal. Vissa avtal inkluderar rätt till inbetalningar vid sjukdom.
- Spana på alternativa försäkringslösningar: Kontrollera om du har sjukförsäkringar som kan hjälpa dig både ekonomiskt och med pensionen.
- Överväg privat sparande: Om möjligt kan du försöka sätta av pengar till ett eget långsiktigt pensionssparande.
Vanliga frågor om sjukersättning och pension
Påverkar sjukersättning min allmänna pension?
Ja, staten betalar pensionsrätter för din sjukersättning, vilket påverkar din allmänna pension positivt. Däremot kan den totala pensionsnivån bli lägre jämfört med om du hade arbetat hela tiden.
Vad händer med min sjukersättning när jag fyller 65 år?
Sjukersättningen upphör automatiskt och ersätts av ålderspension från den månad du fyller 65. Du behöver inte ansöka om detta om du redan har sjukersättning.
Påverkar sjukersättning min tjänstepension?
Oftast slutar inbetalningar till tjänstepension vid sjukersättning, men vissa kollektivavtal inkluderar betalningar som täcker upp för detta. Kontrollera vad som gäller för din tjänstepension.
Kan jag arbeta deltid och samtidigt ha sjukersättning?
Det är möjligt att arbeta deltid samtidigt som du har sjukersättning, men det beror på din förmåga och på beslut från Försäkringskassan. Eventuell arbetsinkomst påverkar dock den sjukersättning du får ut.