Pensioneringen innebär en stor omställning för många. Från fasta rutiner med arbete fem dagar i veckan och fem veckors semester per år, övergår livet till 52 veckors ledighet och en vardag med betydligt färre fasta rutiner. För vissa är detta en möjlighet att ägna mer tid åt hobbys som tidigare fått stå tillbaka, medan andra kan ha svårt att fylla dagarna med meningsfulla aktiviteter. Oavsett hur du känner inför pensioneringen kan det vara värdefullt att möta andra i samma situation.
PRO och SPF – Sveriges största pensionärsföreningar
I Sverige finns två stora föreningar för pensionärer: PRO (Pensionärernas Riksorganisation) och SPF Seniorerna. Dessa organisationer arbetar för att förbättra villkoren för pensionärer på lokal, nationell och internationell nivå. Tillsammans har de nära 600 000 medlemmar och erbjuder en mängd aktiviteter på lokal nivå, från sociala sammankomster till kurser och resor.
Vilken organisation du väljer att engagera dig i beror på dina egna intressen och vilka aktiviteter som är mest relevanta för dig. Ta reda på vilken förening som är mest aktiv i ditt närområde och vad de har att erbjuda.
Fler föreningar och alternativ
Det finns även andra lokala och rikstäckande föreningar som kan passa dina intressen bättre. Kanske lockar en organisation som Röda Korset, en lokal idrottsförening, en kvinnoförening eller en kyrklig verksamhet? Fundera över vad som intresserar dig och vad du vill bidra med. Besök föreningar, ring och prata med dem, eller delta i en aktivitet för att känna efter var du skulle trivas bäst.
Information om olika föreningar är ofta lätt att hitta online. Många föreningar annonserar även lokalt – nästa gång du handlar, ta en titt på anslagstavlan i mataffären.
Varför bli medlem i en pensionärsförening?
Att känna samhörighet och uppskattning är viktigt för människors välmående, särskilt efter avslutad yrkeskarriär. Pensionärsföreningar erbjuder gemenskap och aktiviteter som hjälper dig hålla både kropp och sinne aktiva.
Föreningarna erbjuder också praktiska förmåner, såsom rabatter, försäkringar och utbildningar. Medlemsavgiften kan kännas som en stor kostnad, men genom att utnyttja förmånerna kan medlemskapet vara en ekonomiskt fördelaktig investering.
Dessutom bidrar du som medlem till att stödja organisationer som kämpar för bättre villkor för pensionärer. Genom att vara en del av medlemsbasen hjälper du till att ge föreningarna större genomslag när de driver frågor som rör pensioner, äldreboenden och hjälpmedel.
Viktigt att tänka på vid pensionering
När du går i pension är det viktigt att se över dina försäkringar och medlemskap. Många fackförbund, såsom Kommunal, har egna pensionärsföreningar. Kommunals pensionärsförening är den största av sitt slag i Sverige.
Om du lämnar ditt fackförbund vid pensioneringen bör du kontrollera vilka försäkringar som ingår i ditt medlemskap, exempelvis olycksfalls- och hemförsäkring. Dessa är viktiga att ha kvar även efter att du slutat arbeta. Många pensionärsföreningar erbjuder försäkringar som en del av medlemskapet, men det är viktigt att säkerställa att dina behov täcks.
Att planera och tänka igenom dessa praktiska aspekter hjälper dig att möta pensionen med trygghet och stabilitet – och ger dig möjlighet att fullt ut njuta av den nya fasen i livet.